Ekonomiprogrammet öppnar många dörrar till framtida yrken som exempelvis jurist, revisor, mäklare, marknadsförare och företagsledare. Utbildningen är högskoleförberedande och du kan välja mellan inriktningarna ekonomi eller juridik.
I början på gymnasietiden får du grundläggande kunskaper inom företagsekonomins olika områden så som budgetering, kalkylering, bokföring och marknadsföring. Du kommer också att lära dig mer om privatekonomi. Du får insikt i vardagliga rättsfrågor och du får bland annat lära dig vad som gäller när du hyr bostad, flyttar samman och köper på avbetalning. Vi läser även psykologi vilket ger kunskaper om människors sätt att reagera och fungera i olika situationer. Det gör dig bättre på att klara dig i en värld som ständigt förändras.
Under andra året börjar man läsa ämnen specifika för inriktningarna. Inom inriktning ekonomi fördjupas ämnet företagsekonomi och du läser redovisning, entreprenörskap, matematik 3 och marknadsföring.
Inom inriktning juridik läser du affärsjuridik och kursen rätten och samhället. Kursen psykologi fördjupas och du läser dessutom filosofi, marknadsföring samt ledarskap och organisation.
Vi samarbetar bland annat med advokatfirman Vinge och KTH. Genom Ung företagsamhet (UF) får du också möjlighet att förverkliga din affärsidé och starta ett eget företag.
Skolan har även ett pågående samarbete med PWC, Sveriges ledande företag inom revision, skatterådgivning och verksamhetsutveckling sedan 10 år tillbaka. Vårt samarbete är långsiktigt och kopplat till läroplanen. Ambitionen är att skapa en brygga mellan skolan och näringslivet samt stärka banden till lokalsamhället
Underst på sidan finns länkar till poängplaner där du kan se alla kurser du läser på programmet.
En av förstelärarnas uppgifter är att stödja lärare att förankra undervisningen i forskning och beprövad erfarenhet. S:t Botvids gymnasiums förstelärare i företagsekonomi, Feyyaz Kerimo, har inte bara lång erfarenhet som lärare utan har även skrivit en licentiatavhandling om de utmaningar som etniska entreprenörer möter vid etablering av sina företag.
Genom djupintervjuer har han undersökt rollen som privata sociala nätverk spelar i företagsbildningsprocessen och hur entreprenörerna hanterar sina företag. Särskilt fokus ligger på att undersöka svårigheter som assyriska/syrianska företagare i Sverige har att hitta finansiellt kapital under etableringsfasen och vilka finansieringslösningar de har utvecklat.
Gör en intresseanmälan för att få kontakt med oss och få svar direkt från våra studie- och yrkesvägledare.